Information om Regnbågsföreningen Malkus


Allmänt om föreningen:
 • Regnbågsföreningen Malkus grundades år 2014 för att främja andligt och själsligt välbefinnande för personer som tillhör sexuella och / eller könsminoriteter.
 • Malkus har verksamhet i olika delar av Finland och på nätet. Malkus verkar även internationellt.
 • Sedan början av 2015 har föreningen varit Setas (finländsk människorättsorganisation för sexuella och könsminoriteter) medlemsorganisation.
 • Namnet Malkus kommer från Bibeln (Joh. 18:10) och togs ursprungligen i bruk i början av 1980-talet som namn för Setas kristna grupp i Helsingfors. Namnet blev etablerat och började användas som namn för de kristna / livsåskådningsgrupperna i Tammerfors och Åbo. Sålunda när den riksomfattande föreningen grundades framstod Malkus som det naturliga valet av namn. Då föreningen grundades kom de olika regnbågsandliga Malkus grupperna överens om ett Malkus-koncept där verksamhetens principer är formulerade. Föreningen upprätthåller Malkus-konceptet.
 • Trots sina bibliska namn och sitt mål att främja andligt välmående åtar sig föreningen inte någon viss andlig eller religiös riktning. Föreningens medlemmar kan ha trosföreställningar och övertygelser som skiljer sig med varandra. Alla som respekterar föreningens stadgar kan utöva sin tro eller religion inom föreningen och kan bilda nya verksamhetsgrupper.
Verksamhetsformer:
 • Verksamhet i Finland: Föreningen arrangerar olika slags sammankomster och evenemang i Finland med eller utan sina samarbetspartners, t ex:
  • Projektet Voimavaraksi (på svenska "Tillgång") är ett treårigt projekt för att främja andligt och själsligt välbefinnande för personer som tillhör sexuella och / eller könsminoriteter. Projektet har börjat 2022 och finansieras av Social- och hälsoorganisationernas understödscentral (STEA) . Projektet är en fortsättning på det arbete som inleddes genom projektet "Från börda till tillgång" åren 2018-2021.
  • Malkus-lägret, som ordnas årligen sedan 1995.
  • Diskussionstillfällen
  • Tillfällen med fri samvaro utan ordnat program
  • Snabbdejt för människor som söker en partner av samma kön
  • Deltagande i prideparader på olika orter
 • Verksamhet på nätet: Föreningen upprätthåller en webbplats malkus.fi där det finns en riksomfattande regnbågsandlig verksamhetskalender. I kalendern hittar du olika sammankomster och evenemang med information om tid, plats och arrangör. De regelbundna sammankomsterna är också beskrivna inklusive arrangörens kontaktinformation. Därtill finns det på webbplatsen information om föreningen och många internationella länkar. Förutom webbplatsen har föreningen en e-postlista , en Facebooksida , ett Instagram-konto och en YouTube-kanal .
 • Internationell verksamhet: Föreningen har samarbetat med European Forum of LGBT Christian Groups i dess projekt Eastern European Partnership, som stöder Östeuropas regnbågskristna grupper och nätverk.
Samarbetspartner:
 • Seta och dess medlemsorganisationer: Som medlemsorganisation samarbetar föreningen med Seta och får t ex bistånd och utrymmen till sitt förfogande. Malkus-grupperna verkar inom Setas lokalföreningar. Malkus rf har inga egna regelbundna gruppaktiviteter.
 • Stöd- och rådgivningsservicen Sinuiksi: Det riksomfattande projektet hör till Pirkanmaan Setas verksamhet. Föreningen samarbetar med den både nationellt och lokalt i Tammerfors.
 • Gemenskapsrörelsen: Föreningen har en representant i styrelsen för föreningen Stöd för den ekumeniska rörelsen Gemenskap, vilket möjliggör ett mångsidigt samarbete och informationsutbyte inom Gemenskapsrörelsen. Gemenskapsrörelsens syfte är att stöda de sexuella minoriteternas sak inom kyrkorna i Finland.
 • Nätverket Arcus: Arcus omfattar personer som hör till de sexuella minoriteterna och som arbetar inom de finländska församlingarna. Många av Malkus föreningens aktivister deltar i ordnandet av regnbågsmässor och andra evenemang tillsammans med människor från Arcus.
 • European Forum of LGBT Christian Groups: Föreningen har deltagit i projektet Eastern European Partnership.
 • Församlingar i den evangelisk-lutherska kyrkan: Regnbågsmässorna hör till några församlingar regelbundna verksamheten i Åbo, Tammerfors och Helsingfors. Många av föreningens aktivister deltar i ordnandet av regnbågsmässorna. Föreningen har utrymmen till sitt förfogande från bl.a. Berghälls församling (Kallion seurakunta) i Helsingfors, Tuomiokirkkoseurakunta i Tammerfors och Henriks församling (Henrikin seurakunta) i Åbo.
 • Parförhållandecentret Kataja: Samarbetet sker i form av tillfällenas koordination under Helsinki Pride -veckan, tidigare också i projektet Regnbågspar.
 • Finlands Kristna Studentförbund: I Åbo har föreningen fått utrymmen till sitt förfogande från lokalföreningen TYKY, Åbo kristna studentförbund.
 • Metropolitan Community Church (MCC): Föreningen samarbetar med MCC bl a via Gemenskapsrörelsen. Några av Malkus föreningens aktivister deltar också i MCC aktiviteter i Helsingfors.
 • Universiteten och andra läroverken: Samarbetet sker i form av Pro Gradu –avhandlingar och examensarbeten.
 • Malkus samarbetar ocså med många andra aktörer, i anknytning till sin kalender.
Hur kan jag delta i föreningens verksamhet?
 • Genom att bli medlem. Privatpersoner kan bli föreningens egentliga medlemmar. För föreningar, företag etc. är stödmedlemskap möjligt. Medlemsansökan kan lämnas in antingen: via webblankett eller genom att lämna in blankettens uppgifter vid föreningens evenemang till arrangörerna. Medlemsansökan kan även göras med att skicka e-post till föreningens sekreterare Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. . Ansökan behandlas i föreningens följande styrelsemöte, vilka hålls ungefär en gång i månaden. Som medlem kan du påverka föreningens verksamhet vid årsmötena och du får rabatt på t. ex Malkus-lägret. Med medlemskapet får du rabatt på Malkus rf:s och alla andra Setas medlemsorganisationers evenemang.
 • Genom att komma med i Malkus-e-postlista. Du kan komma med endera med att bli föreningens medlem eller med att ge din e-postadress till arrangörerna vid föreningens evenemang. Efter att ha fått inbjudan till listan måste du bekräfta ditt medlemskap genom att klicka på länken för att godkänna inbjudan. Via listan får du aktuell information och kan också själv skicka meddelanden till listan.
 • Genom att delta i föreningens verksamhet som arrangör, volontär eller med att verka inom föreningens styrelse. Om du är intresserad av verksamheten kan du börja med aktiviteter som främjar regnbågsmänniskornas välbefinnande. Styrelsemedlemmarna väljs av föreningens höstmöte. Både som aktivist och som styrelsemedlem har du möjlighet att påverka föreningens verksamhet. Om du vill vara aktiv men inte blir vald till (eller inte vill bli vald till) styrelsen, är det helt möjligt att verka aktivt i föreningen.
 • Genom att donera pengar för att stöda föreningens verksamhet. Som Setas medlemsorganisation är föreningen berättigad att använda Setas penninginsamlingstillstånd . Du kan donera till Setas konto FI21 8000 1571 0819 35 (Danske Bank) med referensnumret 500212 . Ytterligare information om donationer får du på adressen https://seta.fi/tue/sateenkaariyhdistys-malkus-ry .